Tuesday, 22 December 2015

MILIK SIAPA HATI INI EP 10

Qistina melemparkan tuala mandi ke katil, lantas mencapai telefon bimbitnya.

'Qis, ko marah kat aku ke?' 

Qistina senyum memandang pesanan whatsapp yang diterima, lantas membalas pantas.

'Marah? kau ada buat salah ke?...'

'Entah.manalah aku tau..Dari tadi kau senyap je lepas balik lunch tu. Blah pun menonong je, tinggalkan bil tu kat aku..'

'Abis tu?'

'Yela, aku nak mintak la balik RM25.60 tadi ko lunch!'

'Ei, kedekut taik idung masin la dia ni!'

'LOL! haha..ingat ko kene bayar balik ye nanti..kau tengah buat apa tu?' 

Qsitina berlalu dan duduk di meja solek sambil memicit geram botol losyen lantas menyapu lembut ke tangan serta lengannya. 

Itu pun nak berkira. Saja la tu nak buat aku naik angin! Biar, Taknak balas whatsapp tu.Taknak balas sampai dia call..Biar dia tahu penangan rajuk Qistina! Hahahahahaha...

Telefon yang tiba-tiba berdering membuatkan Qistina senyum lebar. Padan muka. tau pun takut orang marah..desis hati kecilnya lantas bangun sambil menari kecil sebelum mencapai telefon bimbitnya di birai katil.

Hati yang tadinya riang tiba-tiba beku, lantas membekukan langkah tariannya. Matanya tajam memandang skrin telefon yang masih berdering..

Kringggg...kringgg....kringgg....dan akhirnya mati.

Qistina semacam tak percaya.dua kali dia menampar pipinya, sakit! 

Kringggg...kringggg......

hah! call lagi?macam mana ni..nak angkat ke tak..angkat ke tak...

Telefon diangkat perlahan, namun tidak bersahut..hanya Hello dalam hati saja yang mampu buat masa itu.

Suasana senyap menyelubungi kedua-dua pemanggil ketika itu. Masing-masing tidak berkata-kata....sehinggalah..

'Qis...awak apa khabar?'

Qistina hanya diam.menahan sesuatu yang tak pernah terluah.

'Qis...are u there?'

Diam lagi..

'Maybe it's not the right time to talk. I just wanna say hello.'

Masih diam...

'And.......I MISS U!'

Mata Qistina membulat namun dia masih diam..ada keluhan kecil di hujung telefon sana..

'I just want to say sorry...I am truely sorry Qis...'

'I call you back later ok..hopefully that time Qis dah sudi nak bercakap dengan saya..Take care Qistina..'

Telefon dimatikan...Qistina menghela nafas panjang....
Ada air mata mengalir di pipinya....

Mengapa sekarang Haris..Mengapa baru sekarang kau muncul semula? 
Mengapa di saat aku sudah mula mendamba kasih yang lain..
Tapi aku juga masih menyayangi kau...

Qistina makin keliru................
 

 \


Monday, 21 December 2015

MILIK SIAPA HATI INI EP 9

Hati Asyraf degup kencang..dup dap dup dap..Sekejap sekejap dia membetulkan duduknya, sekejap sekejap dia memperbetulkan kemeja..sekejap sekejap membelek mukanya di skrin telefon bimbit..

Aduhh...kenapa rasa semacam ni..debar-debar macam nak menikah pulak..

Dari jauh kelihatan Qistina cantik berbaju ungu, lengkap bertudung bunga merah jambu..

comelnya...desis hati kecil Asyraf..Sejak Qistina menukar penampilan bertudung, hati Asyraf makin terpaut..Tapi tuhan saja yang tahu betapa susahnya membuat gadis itu faham perasaan ini..Bagi Qistina Asyraf tak lebih dari seorang sahabat. Cinta platonik katanya!

Qistina tersenyum lantas duduk dihadapan Asyraf..masing-masing kelu tak berbahasa..perasaan yang sungguh awkward sekali!

'Qis........' panggil Asyraf manja...

'Ye sayang..'

Haaaaaa!!! mulut Asyraf ternganga..lama...nganga lagi..dan lagi...

'Hoii!!! tutup la mulut tu kalau ye pon..masuk lalat kang! tak romantik lansung la dia ni..' marah Qistina sambil memasukkan kertas tisu ke dalam mulut Asyraf..

'Eii..apa ni Qis!..ptuii..ptuii..ptuii..main sumbat-sumbat dengan tisu pulak..'

'Yela, dah menganga macam tu punya besar..ingat nak mintak makan tadi..dah tisu je yang ada, i suapkanlah..'

"Eii..ko ni kan..cium kang baru tau!!!'

'Ni nampak ni penumbuk lima posen..kalau setepek kat muka ko baru tau..' jawab Qistina sambil mencegilkan matanya..sebelum masing masing membalas renungan tajam...lama...sebelum keduanya ketawa berdekah-dekah...

'seraaaaaammm dowh ko panggil sayang..dengan U I U I lagi..kita dua dah buang tebiat agaknya..'

'Yelah......tebiat agaknya..' balas Qistina sebelum membuang pandangannya keluar jendela...sedikit kecewa kerana Asyraf menganggapnya sebagai gurauan semata.

'Alaa...janganlah marah..nak bergurau pun tak boleh la dia ni..sensitipp!'

'Setip metip..mana food tak sampai lagi? aku ada meeting pukul tiga ni..karang tak sempat pulak..'

'Yelah..yelah..kejap lagi sampai la tu. Dah, taknak marah-marah..tak comel dah.'

Balas Asyraf sambil tersenyum..Qistina masih tak berubah walaupun usia sudah menginjak 25 tahun. Qistina hanya membalas dengan renungan tajam. Hurmmmm...hatinya mengeluh panjang. Mungkin dia saja yang menaruh harapan pada hubungan ini.

Qistina makin keliru...........




Thursday, 17 December 2015

MILIK SIAPA HATI INI 8

'Qis, nanti semak file ni before hantar pada Dato' Hamdan, ye'

'Alright darling! just leave it there..nanti Qis check ok...anyway, meeting dengan client dari Sabah tu pukul berapa ye?'

' 3 setengah ni kat tempat biasa'

'Ok..Qis nak keluar lunch dulu, and Qis terus pergi meeting..mungkin akan balik ofice, or maybe not..file tu Qis bawa balik lah ye..esok Qis akan hantar personally pada Dato'. '

'Nak lunch date dengan abang Asyraf la tu! Untunglaa'

'Eyy...kita takde apa apa laaa'

'Mengaku je lah cik Qistina oii yang awak suka kat Asyraf tu'

'Haha....sikitlaaaa..' Qistina jawab selamba sambil kenyit mata kepada Amylea, pembantunya..

'Ok, kita pergi dulu k..take care!'

Empat tahun berlalu selepas kejadian dia ditinggalkan Haris..Setahun selepas itu, Asyraf juga ditinggalkan oleh kekasihnya Alia yang tiba-tiba saja bertunang dengan seorang Dato' kaya..kesian Asyraf..termanggu-manggu mukanya bila dapat invitation dari Alia..VVIP lagi..Qistina pun tak tau masa tu nak tumpang bersedih dengan Asyraf atau nak ketawa lihat reaksi mukanya yang bluurrr...

Seminggu jugalah Asyraf tak bercakap dengan Qistina gara-gara kurang bersimpati dengan nasib dirinya..Sorry Asyraf..tapi memang kelakar tak tahan nak ketawa dengan reaksi awak...Nasiblah Asyraf seorang yang bai hati dan waras kalau orang lain mau dibakarnya  pelamin fantasia pertunangan Alia dengan Dato' tu..

Sejak hari itu, mereka berdua dah berjanji tidak akan sewenangnya jatuh cinta lagi..tanpa sedar Qistina dapat rasakan satu ikatan perasaan yang kuat antara dia dan Asyraf kebelakangan ini..mungkin mereka sudah jarang berjumpa menjadikan pertemuan sekali sekala itu agak istimewa dari sebelumnya..

Asyraf mengambil keputusan keluar dari rumah untuk merasai pengalaman 'hidup bujang' apabila sudah memperoleh pekerjaan..

Qistina pula semakin sibuk dengan kerja-kerja pejabat yang membebankan sehingga tiada banyak masa untuk berjumpa Asyraf..

Hanya pesanan ringkas, whatsapp dan panggilan telefon yang masih berterusan mengeratkan lagi hubungan mereka..

Apabila ada masa terluang, mereka akan habiskan masa seperti keluar makan atau menonton wayang bersama..

Qistina senyum sendiri..sejak kebelakangan ni hatinya berbunga bunga setiap kali ingin berjumpa Asyraf..pelik, tapi seronok!

Telefon berbunyi dan Qistina menjawab riang..

'hello!'

'Hello sayang!.. eh, sayang pulak..hikhik'

Qistina tersenyum dengan gurauan Asyraf..

'I'm on my way, lagi 10 min sampai'

'Ok, I dah sampai ni..Nak order apa apa tak?'

'Anything, semua I makan..'

'Ok sayang..eh, sayang lagi...' jawab Asyraf sambil ketawa berdekah-dekah..

'Sayang pun boleh..' tiba-tiba Qistina mencelah,mematikan ketawa Asyraf di seberang sana...

'Bye!' Qistina cepat-cepat letak telefon...Aduhh maluya!

Asyraf memandang kosong skrin telefonnya..adakah itu......

Yaaaaaahooooooooooooooooo!!!!!!!