Tuesday, 17 May 2011

MILIK SIAPA HATI INI ep 5


Di luar, bunyi enjin kereta Asyraf membuatkan hati Qistina berdegup kencang…dup..dap..dup..dap…semakin dekat Qistina melangkah ke rumah Asyraf semakin jelas bebelan lelaki itu didengarinya….

Alaaa…matila aku…dia dah membebel macam mak nenek dah….

Tiba-tiba langkahnya terhenti apabila telefon bimbitnya berbunyi…..hatinya gembira apabila nama Haris muncul di skrin telefon…

‘sayang….!’ Qistina excited menjawab telefon…namun, senyumannya bertukar hambar apabila tiada suara di hujung talian….Qistina menanti penuh sabar apa yang akan diperkatakan oleh Haris….

‘Qistina…i think it is better for us to think again about our relationship…’

‘Haris…what do u mean…’ air mata Qistina sudah mula bergenang..

‘Qis..i just cant stand it anymore…i takde masa nak fikir pasal perasaan orang lain especially u..yes, it is true that I love u…but I tak boleh ada any commitment sekarang…my carrier is much important than anything else..i hope u  faham..kalau ada jodoh antara kita, satu hari nanti I  sendiri yang akan cari u…’ Haris mengeluh lemah..hanya itu yang mampu difikirkan buat masa itu..dia tak sanggup lagi melukakan hati Qistina..sungguhpun dia amat sayangkan Qistina namun kerjaya adalah segala-galanya bagi Haris..

Qistina diam..perlahan-lahan dia mematikan telefon bimbitnya…sungguh dia tidak menyangka yang HAris sanggup membuat keputusan itu…Qistina cuba untuk tidak menangis walaupun hatinya sudah meraung-raung kekecewaan..namun dia masih cuba untuk tabah kerana tak mahu Asyraf melihatnya dalam keadaan lemah akibat cinta Haris..

 Qistina masuk ke perkarangan letak kereta rumah Asyraf..dilihat Asyraf sedang duduk di halaman melihat ikan-ikan di kolam ibunya sambil mulut membebel-bebel memarahi Qistina…Qistina menarik nafas panjang sambil berjalan ke arah jejaka tersebut…

‘Haaa..tau pun jalan ke rumah aku ni..ingatkan dah sesat ke mana tadi…yela, rumah bapak aku ni kan sebatu jauhnya..janji pukul 8, pukul 9 lebih baru sampai ye…ingat best ke tercongok sorang-sorang tengok ikan ni..kalau muke ikan-ikan ni macam muke Alia ke, boleh la aku nak tenung lama-lama..ini tidak..ini entah sempat entah tidak nak tengok movie..kalau tak sem….opssss!!’ 

Asyraf terkejut apabila Qistina terjatuh tiba-tiba akibat tersepak batu hiasan ibunya..punyalah besar batu tu boleh tak Nampak..?hehehe…

Asyraf ketawa terkekeh kekeh sebelum………

Gadis itu….

masih tunduk….ada air mata gugur ke tanah…

Bahunya…

Terhinjut-hinjut menahan sedu….

Suaranya….

Sayup-sayup menahan tangis yang pastinya cukup menyentuh hati lelaki ASyraf….

Asyraf menghampiri Qistina lantas melutut dihadapan gadis itu…Qistina hanya tunduk sambil menangis..sesungguhnya dia tak mampu lagi menyembunyikan lara hati sendiri…

‘Qis…..what’s wrong….’ Lembut suara Asyraf dengan harapan dapat meredakan gelora di hati Qistina…

Qistina hanya menggelengkan kepala…air matanya yang bersisa diseka..tak tahu ayat apa yang sesuai untuk memberitahu Asyraf tentang hubungannya yang dah berakhir…

‘ni mesti pasal Haris…Haris mesti marah kau lagi kan…eii kalau la aku dapat budak tu, aku memang sekeh-sekeh kepala dia…suka hati dia je kan…dia tak tahu ke yang kau selama ni punyala…’

‘kami dah putus….’

Asyraf ternganga….biar betul…matanya terkebil-kebil…

‘cop…aku salah dengar ke apa…?’ Asyraf bertanya inginkan kepastian….

‘Haris called me just now…he said this is the end of our relationship..dia nak focus on carrier and tak nak peningkan kepala soal girlfriend…aku ni menyusahkan dia..merimaskan dia…aku tak faham dia…kejam kan aku..?’ air mata Qistina mengalir lagi…sambil teresak-esak Qistina berkongsi dukanya bersama Asyraf…lelaki yang dirasakan paling memahami dirinya…

Asyraf menggepal penumbuk..rasanya kalaulah Haris ada di hadapannya, mau saja dia melepaskan penumbuk sulung di muka seposen Haris tu..dia ingat lagi apabila Haris datang berkali-kali meminta pertolongannya untuk mendapatkan Qistina..mulut manis mengalahkan gula…bila dah dapat, senang-senang je Qistina ditinggalkan……..

‘Qis….’

‘kita cancel ye…aku tak rasa macam nak keluar malam ni…aku nak balik…aku minta maaf Asyraf…’tersedu-sedan Qistina mengungkapkan kata maaf buat Asyraf…

Asyraf hanya mengangguk lemah…dia juga tak sanggup melihat Qistina begini..

 ‘Qis…aku tau apa yang kau rasa…sedih, kecewa, marah …tapi kau mesti ingat, ada lagi orang di sekeliling yang sayang pada kau…’ Qistina pandang wajah Asyraf yang serius…Asyraf yang sejak tadi menatap wajah lembut itu melarikan anak matanya ke arah bunga-bunga tanaman milik ibunya…

‘anggap je Haris tu lelaki bodoh yang pentingkan kerja sampai hilang permata yang paling berharga dalam hidup dia…aku yakin 1 hari nanti dia pasti menyesal tinggalkan kau Qis…jangan sedih ok..’

‘yang penting sekarang, balik rumah berehat…jom aku hantar kau balik…’
 Qistina mengangguk lantas bangun…

Namun, belum sempat dia berdiri betul tiba-tiba terjatuh apabila sekali lagi terpijak batu yang sama, dan………

Asyraf terkebil-kebil memandang Qistina…nasib dia sempat menyambut gadis itu sebelum jatuh macam nangka busuk….

Qistina yang terkejut menggenggam kuat leher baju Asyraf….perlahan dia membuka kelopak matanya….

Dan mata mereka bertentang…..

Lama….

terdiam….

Seakan hilang dalam panahan mata masing-masing…..

sebelum….

‘ehem!!!’ Asyraf menoleh dan terlihat ibu dan ayahnya sedang memerhatikan mereka….dengan tak semena-mena…..

‘Adoii…saketla Asyraf…!!’

‘Ya Allah budak ini…kenapa dilepaskan Qistina macam tu…sakit budak tu!..’ marah Encik Mukriz, ayah Asyraf…ibunya Pn Idah berlari anak mendapatkan Qistina….

‘Ish budak ni pun..kot ye pon terkejut janganla dilepaskan Qistina ni….’ Bebel Pn Idah sambil memukul kaki Asyraf…

Asyraf yang terkulat-kulat menggaru kepalanya…..muka dah pucat lesi, yelah, dok sambut-sambut anak dara orang sampai tak sedar ibu dengan ayah ada depan mata….

‘Angah…Aaa….’

‘Ape aaa…aaaa?’ Encim Mukriz memotong….

‘takde apelah…Angah naik dulu ibu ayah…’

ASyraf terus pergi dengan terkocoh-kocoh meninggalkan mereka bertiga…malu!

`ish budak ni…sorry tak, ape tak…pergi macam tu je…’ marah ayahnya…

`takpela uncle…Qis yang salah tadi…tersepak batu tu, nasib pun Asyraf ada, kalau tak dah lebam da muka Qistina tersembam batu…hehe…sorry ye Aunty..!’

Pn Idah tersenyum… `takpe, kami Nampak semuanya…Asyraf tu yang over acting…’

Dia memandang Qistina….

‘Qis menangis ke….kenapa ni..cuba bagitau Aunty..Asyraf mengusik kamu lagi ye…’

‘Eh, taklah Aunty…Qis nangis sebab sakit tersepak batu ni…Qis balik dulu ye…’ kelam kabut Qistina bangun sambil mencium tangan Aunty dan UNclenya…kemudian, dia berlari-lari anak pulang ke rumah…

Dari bilik, Asyraf memerhatikan kelibat Qistina berlari pulang ke rumah…entah kenapa hatinya berdebar-debar…dia menarik nafas panjang sebelum kembali ke katil…

3 comments:

  1. sorryla...ayat tak best sgt..bru belajar nk tulis..hope u'll like it...feel free to comment any mistake...! appreciate it~ :)

    ReplyDelete
  2. hey,1 permulaan yg bgus..saya pun teringin gak nk try tulis e-novel.. idea dh ada tpi tak tau cmne nk mula citer tu.. huhu!! gud luck ya.. teruskan berkarya.. ^_^

    ReplyDelete
  3. thanks nice_wind...i will..n u should try too!! btw, thnx singgah..bce sampai habes tau klau nak tau siapa yang akan dapatkan hati Qistina!!! :D

    ReplyDelete